Betalingskort

Alt om betalingskort

At vælge det bedste betalingskort til netop dine behov, er ikke nødvendigvis så nemt som det umiddelbart lyder. I dag findes der nemlig et stort udvalg af forskellige betalingskort typer der alle egner sig til forskellige formål.

For eksempel er nogle betalingskort med en bevilliget kredit, hvorimod det med andre ikke er muligt at bruge mere end hvad du har stående på din konto. Nogle betalingskort kan kun bruges inden for Danmarks landegrænser, hvorimod andre kan bruges i hele verden og på internettet.

Er du derfor på jagt efter dit første eller måske bare et nyt betalingskort der egner sig bedre til dine behov, kan det godt betale sig at sætte dig ind i, hvordan de forskellige kort fungerer og hvad de hver især har at byde på. Hvis du ikke er sikker på hvad er et debetkort og hvordan de i praksis fungerer, kigger vi nærmere på dem nedenfor.

Hvad er forskellen på debetkort og kreditkort?

Du har sikkert allerede hørt om både kreditkort og debetkort og det er der en god grund til – det er nemlig de to mest almindelige korttyper blandt danskerne. Med det sagt, er der klare forskelle på de to løsninger og begge har deres fordele og ulemper.

Kreditkortet som helhed

Det der gør at kreditkortet skiller sig ud fra mængden, er at du kan få bevilliget en kredit til at handle for – også selvom at du måske ikke selv har pengene til rådighed her og nu. På mange måder kan et kreditkort altså betragtes som et lån du kan optage med det samme uden at skulle gå igennem banken hver gang.

debetkortNår du handler med et kreditkort, bliver beløbet ikke trukket med det samme i modsætning til et debetkort. Alt afhængig af din kortudsteder kan der gå et par dage før at du vil få adgang til det hævede beløb på din kontosaldo, og nogle kreditkort giver dig kun mulighed for at tjekke en fast månedlig oversigt over hvor meget du har brugt.

Ligesom med et billig lån fra internettet, er der visse krav du først og fremmest skal overholde før at du kan få bevilliget et kreditkort. Hvor stort et kreditbeløb du kan få stillet til rådighed, afhænger også af din overordnede økonomi og betalingsevne. Før at din ansøgning om et kort kan godkendes, er det derfor en god idé at sørge for at din kreditvurdering er så god som mulig, således at du øger dine chancer for at få det billigste kreditkort i længden.

Hvad er debetkort?

Måske har du allerede stiftet bekendtskab med de populære MasterCard eller Visa debetkort, der hører blandt to af de mest populære korttyper inden for Danmarks grænser. Det skyldes at kortene er relativt lette at blive bevilliget og du kan ikke bruge mere end hvad du har til rådighed. Dette giver mange en form for sikkerhed i modsætning til kreditkortet, hvor man nemt kan blive fristet til at bruge løs uden at indse, hvor megen gæld man i sidste ende har stiftet.

Til modsætning fra kreditkortet, bliver beløbet også trukket med det samme efter at du har handlet – uanset om du befinder dig i Danmark, om du handler på nettet eller om du er ude at rejse. Dette er for mange endnu en klar fordel ved debetkortet, da du nemmere kan holde styr på, hvor meget du går og bruger fra dag til dag.

Som hovedregel er det generelt banken der udsteder dit debetkort. Det betyder også, at de bedst kan hjælpe dig med at vurdere, hvilken korttype der passer bedst til dine behov. I dag findes der for eksempel debetkort som udelukkende kan bruges i Danmark, hvorimod andre er mere internationale. Sørg derfor altid for at sammenligne de enkelte betalingskort før at du ansøger om et.

Hvad er hurtigst at få bevilliget: et debetkort eller kreditkort?

Der er ingen tvivl om, at det generelt er en del hurtigere for banken at bevillige dig et debetkort sammenlignet med et kreditkort. Hvor det oftest er bankerne der behandler din ansøgning om et debetkort, er det ikke unormalt at det er tredjeparter der skal gennemgå din ansøgning om et kreditkort. Det faktum alene resulterer i en længere behandlingstid af kreditkort.

Derudover skal du også tænke på, at udbyderen først og fremmest skal foretage et kreditcheck af din situation når du bevilliges et kreditkort. Det skyldes at de skal vurdere hvor stort et kreditbeløb de er villige til at bevillige dig. På mange måder kan selve ansøgningsprocessen om et kreditkort altså godt minde om et almindeligt lån.

Når du ansøger om et kreditkort, vil du måske også opleve, at dit ønskede kreditbeløb bliver afvist fordi at udbyderen ikke mener at du er kreditværdig. Hvis det er tilfældet, kan du enten ansøge om et andet kreditbeløb eller hos en anden udbyder. Generelt bliver din ansøgning dog ikke afvist uden grund, så det er en god idé at få ryddet ordentligt op i din økonomi inden at du prøver at ansøge igen.

Hvad bør jeg vælge?

Før at du beslutter dig for hvad du bør vælge, er det vigtigt at du først og fremmest er ærlig med dig selv. Hvis du allerede på forhånd har en fornemmelse af at du kommer til at få problemer med et kreditkort, er det bedst at være på den sikre side og vælge et betalingskort.

Når det så er sagt, er det også værd at huske på, at der er visse fordele forbundet med et kreditkort. Ved et normalt betalingskort kan du for eksempel ikke drage fordel af de forskellige bonusser du kan opnå med et kreditkort. Hvis du derfor har styr på økonomien og ikke ansøger om en kreditgrænse der er højere end hvad du reelt har råd til, er der ikke noget i vejen for at vælge et kreditkort først som sidst.

Hvordan søger jeg om et debetkort?

I modsætning til et kreditkort, er det relativt nemt at komme i gang med at ansøge om et debetkort og i langt de fleste tilfælde vil banken gøre det meste af det hårde arbejde for dig.

Selvom at det selvfølgelig stadig er muligt at få bevilliget debetkortet ved at tage ned til en fysisk filial, er der mange der i dag foretrækker at indsende deres ansøgning direkte gennem deres netbank. Det eneste dette kræver er at du allerede er tilmeldt dig netbank, hvorefter du blot kan logge ind og gå i gang med at søge om dine ønskede tjenester og/eller betalingskort.

Når din ansøgning er godkendt og færdigbehandlet, vil du modtage dit kort med posten efter et par få dage. Vær dog opmærksom på, at du som regel ikke kan anvende kortet med det samme, da det først skal aktiveres. Derfor vil du normalt modtage endnu et brev med din PUK og PIN-kode i posten et par dage efter at kortet er modtaget. Ved at sende koder og kort separat i posten, minimeres chancen for at din konto bliver misbrugt.

Kan jeg låne penge med et debetkort?

Med et debetkort er det kun muligt at bruge af den saldo, du har tilgængelig på din konto. Det betyder at du – modsat et kreditkort – ikke kan ’låne’ penge på kortet og hvis du ikke har tilstrækkelige midler på kontoen til at foretage et køb, vil du opleve at dit kort bliver afvist og at handelen ikke går igennem. Dette er en klar fordel for dem der har tendens til at lade sig friste, men samtidig kan det være en ulempe hvis du desperat har brug for at låne penge her og nu og ikke har noget at gøre godt med på kontoen.

Såfremt at du generelt har en fornuftig økonomi, er det dog som hovedregel muligt at få bevilliget et midlertidigt overtræk på din konto. Dette er noget som din bank først skal gå ind at godkende. Med et overtræk, giver din bank dig tilladelse til at din konto kan gå i minus således at du kan bruge af penge, du reelt ikke har. Nogle banker er villige til at bevillige dig et overtræk i en længere periode, hvorimod andre kan kræve at du skal betale pengene tilbage inden for en måneds tid.

Uanset hvor lang en låneperiode du får bevilliget, er det vigtigt at du overholder denne. Et overtræk er meget sjældent gratis, og hvis du konstant lader din konto gå i minus, kan det ende med at koste dig tårnhøje gebyrer.

Hvor kan jeg bruge mit debetkort?

Alt afhængig af hvilket type kort du ender med, kan du forvente at kunne bruge dit debetkort både i udlandet og i Danmark. Dette kan dog variere drastisk afhængig af din bank og hvis du derfor har planer om at rejse med dit kort, er det en god idé at sætte dig ind i, hvor meget det kommer til at koste dig.

Visse debetkort er fuldstændig gratis at bruger overalt i Danmark. Det betyder at du kan hæve penge i en hæveautomat der ikke tilhører din egen banks uden at blive opkrævet gebyrer. Mest normalt er det dog at du bliver opkrævet op til 30 kr. hvis du hæver hos en bank, du ikke er kunde hos.

Nogle debetkort kan også bruges i udlandet kvit og frit. Visse banker tilbyder nemlig såkaldte rejsekort, hvor du frit kan hæve og anvende dit kort i butikker og hæveautomater. Hvis du derimod ikke har et gratis debetkort, anbefales det som hovedregel at du veksler til den lokale valuta på forhånd inden at du tager afsted.

Mange nye debetkort på markedet

Selvom at du ikke har et kreditkort, betyder det dog ikke at du ikke kan drage glæde af flere fordele ved et betalingskort. I dag er der nemlig flere og flere banker der tilbyder forskellige kundebonusser og fordele ved deres nye debetkort.

Hvis du derfor allerede har et eksisterende debetkort, kan du med fordel overveje om det kan betale sig at opdater betalingskort til et kort der har mere at byde på. Dette behøver ikke nødvendigvis at foregå gennem din bank. Husk på at du altid har ret til at undersøge og gennemgå dine muligheder hos andre udbydere og sammenligne de bedste tilbud.

Fordele ved debetkort

Selvom at det på mange måder kan virke som om at et kreditkort byder på større friheder, er der mange der med god grund foretrækker et almindeligt debetkort. Nedenfor kigger vi nærmere på nogle af de absolut primære fordele ved et betalingskort fremfor et kreditkort:

  • hvad er et debetkortKortet kan bruges overalt: Langt de fleste debetkort kan i dag bruges overalt. Uanset om du skal have kortet med på rejsen, om du skal handle på internettet eller om du bare skal bruge det i hverdagen i Danmark, kan du som regel få glæde af dit debetkort overalt. Rigtig mange debetkort er fuldstændig gratis at bruge i dag, så du bliver ikke nødvendigvis længere opkrævet et transkations- eller hævegebyr når du anvender kortet.
  • Nemt at få bevilliget: Med et almindeligt debetkort bliver du ikke bevilliget en kredit som du kan bruge af. Det betyder, at det er langt nemmere at få bevilliget da banken ikke løber nogen risiko ved at bevillige dig kortet. Normalt kan du ansøge om debetkortet og få svar samme dag. Din ansøgning vil højest sandsynlig blive godkendt og du vil modtage kortet med posten inden et par få hverdage.
  • Gode forudsætninger for at forbedre din kreditværdighed: Med et kreditkort er du mere tilbøjelig til at låne penge og bruge af midler som du egentlig ikke har. Dette forbedrer ikke din kreditværdighed – faktisk tværtimod. Men med et visa debetkort, kan du aldrig bruge mere end hvad du har tilgængelig på kontoen og ved at konstant holde din konto i plus, sikrer du, at du ikke kommer til at påvirke din kreditvurdering negativt. Hvis du derfor har haft rod i økonomien og har brug for at komme oven på igen, kan et debetkort give dig et boost!
  • Du kan ikke bruge mere end du har: Sidst men ikke mindst, er dette punkt nok den vigtigste fordel. Med et debetkort er det altså ikke muligt at bruge mere end hvad du har råd til. Dette sørger blandt andet for at din kreditvurdering forbliver positiv og at du ikke stifter unødvendig gæld!