Billån

Har du udset dig din drømmebil, men har du ikke de nødvendige penge til at købe bilen? Det er populært at optage billån i Danmark, og der findes et hav af forskellige fristende billige billån på markedet. Du kan vælge at optage mange steder, i banken, hos din bilforhandler eller hos online låneudbydere. Denne artikel undersøger dine bedste muligheder nærmere når du står og overvejer at tage et billån, og klæder dig samtidig godt på til skabe de bedste økonomiske forudsætninger, så du kan finde det bedste og billigeste billån der passer til dig.

Der er rigtig mange penge at spare ved at sammenligne billån, hvis du blot ved hvad du skal kigge efter. Du har sikkert allerede forhandlet dig til en god pris på din nye drømmebil og på hvad du ønsker af ekstraudstyr, og som tommerfingerregel bør bruge ligeså lang tid på at finde et billån.

Hvad er et billån?

Det ses tit at danskere gerne vil låne penge til bil, da det ofte er en stor, men også ofte nødvendig investering, som de fleste ikke har stående på bankkontoen. Derfor ser vi i stigende grad også en stigning af låneudbydere på markedet, som tilbyder konkurrencedygtige billån.

Udforsk dine muligheder

Før i tiden var banken en af de eneste steder man kunne gå hen, hvis man ville låne til bilen. Det er i dag stadig muligt at optage billån i banken, men bankerne har deres helt egne lånetilbud, som typisk er baseret på kundeforhold. Jo bedre en kunde du er i banken, jo billigere et billån kan du ganske enkelt få. Banken kræver typisk heller ikke sikkerhedstillelse.

Det skal dog nævnes at flere banker, såsom Danske Bank, Nykredit tilbyder ganske fornuftige billån i dag. Er du boligejer, vil din Bank også tit gerne være med til at finansere dit nye billån. Du kan med fordel få lavet et tilbud hos din bank først, og dernæst sammenligne dette tilbud med en bilforhandler eller en ekstern, online låneudbyder.

billigste billånAndre udbydere, som eksempelvis bilforhandleren, tilbyder tit et billån i forbindelse med købet af din drømmebil. Her medfølger ofte en lav rente, men høje etableringsomkostninger. Mange danskere vælger derfor at søge billån hos bilforhandleren, da de kan samle bil og lån et og samme sted. Udbetalingen ved bilforhandlere ligger dog typisk på 20%, men det er alligevel en billigere udbetaling end du kan få ved de fleste banker. Med en udbetaling på 20% skal du eksempelvis betale 20.000 kroner selv, hvis du låner 100.000 kroner til et billån. Mange bilforhandlere stiller dette krav som sikkerhed, da de dermed kan se at du faktisk har en solid værdi af penge på kontoen, så du er mere kreditværdig til at kunne betale de resterende penge tilbage rettidigt.

Du bør også altid lægge et budget over din private økonomi, så du ved hvor mange penge du har behov for at låne, og samtidig kan du skabe en plan over hvordan du vil afbetale dit billån igen.

5 gode råd til dig der ønsker at optage et billån

Virker det hele meget uoverskueligt? Fat mod, vi har her samlet de fem bedste råd til hvordan du finder frem til de billige billån på markedet.

1. Spar op til dit billån

I stedet for at låne en bil ved kammeraterne hele tiden når du har brug for det, bør du overveje at spare op til din egen. Det siger lidt sig selv. Jo flere penge du kan spare op på egen hånd før du tegner en låneaftale, jo bedre. Brug tid på at lav et budget over din private økonomi, så du kan finde måder hvorpå du kan spare penge. Det kan måske tage lidt tid, men hvis du står i en situation hvor du ved at din gamle bil kan holde lidt tid endnu, så vil du uden tvivl takke dig selv for at have været på forkant med dit fremtidige billån. Når du først har tegnet en låneaftale, bør du også altid efterstræbe at spare op til din næste udbetaling. Faktisk kan du blot komme et skridt foran ved at spare op til dit næste billån eller din næste udbetaling.

2. Forhandl om prisen og sammenlign tilbud

Du kan altid forsøge at prutte om priserne når du skal optage et billån. Måske bliver du selv overrasket over hvilken krejler du har gemt i dig! Når du forhandler skal du altid tage højde for renten, da renten er altafgørende for prisen på dit billån i sidste ende. Husk at der er utrolig mange typer af billån på markedet, så du bør altid sammenligne alle tilbud så du kan finde det billån, der passer bedst med din private økonomi.

3. Overvej at søge lån i din bolig

Hvis du synes at det er svært at spare op til et billån, kan du med fordel overveje at forsøge at optage et lån i dit hus eller din lejlighed gennem din bank. 9/10 gange vil et lån i din bolig være billigere end et billån, men husk at tage højde for løbetiden, som typisk ligger på 10 år når du søger lån i din bolig. Dette betyder at du er bundet til dit lån i 10 år.

4. Find den bedste rente, der passer til dine behov

Hvordan vælger du den bedste rente til dit billån? Du kan vælge mellem en fast eller en varibel rente, når du tegner en låneaftale. Den faste rente er normalt en del højere end den variable rente, der heletiden tilpasser sig markedet. Vælger du en fast rente kan du dog være sikker på at renten pludselig ikke stiger voldsomt. Omvendt kan du dog også ende med at betale en del mere i sidste ende med en fast rente, end du ville have betalt med en variabel rente. Det er en risiko du løber, lidt ligesom når du gambler om penge. Som en tommerfingerregel bør du i en stram økonomi altid sigte efter en fast rente, så ikke render ind i stigninger der kan belaste din private økonomi senere hen. Vælger du et billån med en kort løbetid, anbefales det at du går efter en variabel rente. Omvendt bør du vælge en fast rente, hvis dit billån har en lang løbetid.

Det er ikke altid at låneudbyderen kan tilbyde begge former for renter, og derfor er der op til dig selv at vurdere om du ønsker en sikkerhed for hvor meget du ønsker at betale i form af en fast løbende ydelse, eller om du hellere vil sigte efter en billigere rente her og nu.

5. Vær opmærksom på løbetiden

Et billån har oftest en løbetid på 5-7 år. Løbetiden er sat herefter for at stille sikkerhed for at du løbende kan afbetale det samme beløb, som bilen løbende vil tabe i værdi. Istedet for at ændre på din løbetid, bør du hellere fokusere på at øge dine afdrag. I længden vil dette blot komme til din fordel. Løbetiden dækker over den periode, du ønsker at afbetale dit billån i. Her er det strategisk smart at tegne en løbetid der er identisk med den tid du planlægger at bruge din bil i. På denne måde kan du nemlig at undgå at betale for en bil, som du ikke længere har eller bruger.

Tag højde for kørselsbehov, din kreditværdighed og totalprisen

Som vi også kort var inde på ovenfor, er det en rigtig god ide at vælge dit billån ud fra bilens alder. En ting er at en bil hurtigt mister værdi på markedet, men du bør også vurdere dit årlige kørselsbehov når du skal tegne en løbetid. Det giver sig selv at bilen slides hurtigere ned, jo mere du bruger den. Kører du eksempelvis 10.000 – 20.000 kilometer om året, kan du med fordel tegne en løbetid på 6-8 år. Jo mere du kører, jo kortere løbetid bør du sigte efter. Søger du et billån til en ældre bil bør din løbetid være endnu kortere endnu.

De fleste billån kræver typisk at du selv betaler 10-20% af bilens pris. Selve billånet er det resterende beløb. Det er en god ide at vente med at optage et billån, til du er helt sikker på at du kan betale de normale 20% af lånet. Jo mere du selv kan betale på forhånd, jo mindre vil din rente på lånet typisk også blive. Med andre ord kan det betale sig at være ret tålmodig når du vil investere i et billån, jo flere penge du kan spare op selv, des bedre.

Husk dog at en låneudbyder altid vil foretage en kreditvurdering af din økonomiske situation før i tegner en låneaftale, så derfor er det igen altid en god ide at have lavet et godt og gennemskueligt budget på forhånd, så du ved hvad du har at tilbyde og hvor meget du kan/vil låne.

Det kan desuden også være vanskeligt at optage et billån ved banken eller ved online låneudbydere, hvis du er registreret i rki eller Debitor Registret. Mange bilforhandlere er dog villige til at lave låneaftaler trods rki, da mange bilforhandlere vurderer din kreditværdighed ud fra personlige samtaler. Du bør dog altid undgå at optage nye lån generelt, så længe du er registreret i rki eller Debitor Registret.

Hvordan vælger jeg det bedste billån?

Som nævnt tidligere er der mange aktører på markedet der tilbyder billån. Vi har banken, bilforhandleren og online låneudbydere – så hvem bør du vælge?

billånHvis vi skal udpensle den største forskel mellem udbyderne er det måden hvorpå lånetilbuddet sælges på, og hvordan din afbetaling er sat op.

Typisk vil bilforhandleren tilbyde dig en meget lav rente, men have flere etableringsomkostninger. Bilforhandleren tilbyder ofte en nem aftale for dig, da de klarer alt papirarbejdet nemt og hurtigt.

Omvendt kan du dog typisk spare lidt flere penge, hvis du optager billån i banken eller ved en online låneudbyder. Ved banken kan du tit køre lånet indunder din friværdi i din bolig, ved at optage et lån som et billigt rentetilpasningslån.

Ved eksterne låneudbydere på internettet får du typisk altid de mest konkurrencedygtige renter og få etableringsomkostninger. Vælger du et billån over internettet kræver dette dog at du som nævnt tidligere bruger lidt tid og kræfter på at sammenligne tilbuddene først, så du kan finde det bedste og billigste billån.

For at svare kort er der forskellige billån til forskellige situationer, og det bedste du kan gøre for at finde et passende billån er at finde ud af hvad du præcist har brug for og hvor stort et lån din økonomi kan bære. Herefter kan du bedre udforske dine muligheder.

Kan jeg få søge billån til alle slags biler?

Som udgangspunkt er det nemmere at søge billån til nyere biler, der ikke er ældre end 0-5 år. Tit kan du også få finanseret disse standardbiler uden udbetaling.

Har du derimod en lidt ældre bilmodel i kikkerten, kan det ofte være lidt vanskeligere at tegne en låneaftale uden udbetaling, men det er alligevel denne form for billån vi ser flest af i Danmark. Ved biler der er ældre end 5 år vil du nemlig typisk blive krævet at betale de 10-20% af bilens pris på forhånd, som vi også omtalte tidligere.

Overvejer du at købe en bil der koster under 50.000 kroner kan det sjældent forsvare sig at optage et billån. Her bør du istedet overveje at optage et forbrugslån.

Hold udkig efter omkostninger

Det er uhyre vigtigt at du holder øje med billånets omkostninger, når du er på udkig efter det billigste billån. De fleste billån har et oprettelsesgebyr som ligger på 1-3% af lånets størrelse. Du kan også regne med at skulle betale stempelafgift, gebyrmærke til forsikringen og tinglysningsafgift.

Desværre er rigtig mange omkostninger dog godt gemt af vejen, og mange forbrugere er derfor ofte løbet ind i uforudsete overraskelser efter godkendelse af låneaftalen. Kig derefter nøje efter ‘skjulte omkostninger’ før du tegner en låneaftale.

Disse ‘skjulte omkostninger’, som specielt ses hos bilforhandlere, har været meget i mediernes søgelys gennem flere år, da de kan være svære at spotte ved første øjekast på lånekontrakten. Disse gebyrer kan blandt andet tage form som ekspeditionsgebyr, dokumentskrivningsgebyr, månedlige ekstra gebyrer og gebyr for indfrielse af billån.

Det er essentielt at du som forbruger ved at rigtige mange af disse gebyrer og omkostninger faktisk er til forhandling. For at kunne forhandle om dem, kræver det blot at du kender til dem; så undersøg din låneaftale til punkt og prikke, før du sætter din underskrift.

Brug ÅOP som vejviser

Det billigste billån kan altid betale sig, da kvaliteten er den samme: du får udbetalt det samme beløb. Står du og veksler mellem to forskellige billån, der har samme pris, udbetaling og løbetid, kan du med fordel altid finde der bedste tilbud ved at undersøge lånenes respektive ÅOP. Her tages der nemlig også højde for eventuelle stiftelsesomkostninger, som du måske havde overset i første omgang.

ÅOP står for Årlige Omkostniger i Procent, og fortæller dig helt enkelt hvor mange penge du i sidste ende skal betale tilbage til låneudbyderen.

Hvad sker der, hvis jeg ikke overholder min låneaftale?

Når du tegner en låneaftale vil udbyderen enten lave et ‘Ejerpantbrev’ eller et ‘Ejendomsforbehold’. I praksis fungerer disse to ting på samme måde, og de tages kun i brug hvis du ikke overholder din del af låneaftalen.

Når du låner penge til en ny eller brugt bil, vil du i mange tilfælde også stille din nye bil som sikkerhed for lånet. Dette betyder at låneudbyderen har ret til at overtage din bil, eller tvinge dig til at sælge den, såfremt du ikke har råd til at afbetale dit billån rettidigt. FDe penge som du får ved at sælge din bil, vil herefter blive brugt til at afbetale dit billån. or at undgå at miste din nye bil til låneudbyderen, bor du derfor undersøge markedet godt før du tegner en låneaftale,og altid huske at sammenligne lånetilbud.

Hvis du har en solid og positiv økonomi behover du dog ofte ikke stille nogen form for sikkerhed ved et billån. Billån uden sikkerhed er ofte billigere end billån med sikkerhed.

Samlet set behøver det ikke være besværligt at optage et billån, så længe du blot ved hvad du skal have øje for. Find din indre krejler frem, få styr på din økonomi, og væbn dig med tålmodighed – så er du klar til at udforske lånemarkedet!