Familielån – en fantastisk lån for familier

Hvis I er forældre til større børn, har I med sandsynlighed oplevet, at I på et eller andet tidspunkt er blevet spurgt om penge. Selvom at mange vælger at låne penge ud uden om juridiske aftaler, er der faktisk mange fordele ved at optage et såkaldt familielån, som stadig opnår større og større popularitet i Danmark.

Måske har du selv stødt på begrebet og undrer dig over, hvordan dette noget ukendte lån. Det skal vi se nærmere på nedenfor, for en skriftlig aftale kan I sidste ende sikre, at alle parter involverede er i trygge hænder.

Hvorfor udarbejde en låneaftale?

Rigtig mange familier har en tendens til ikke at gennemgå nogle juridiske procedurer når det gælder lån til familiemedlemmer. Måske føler man, at man stoler så meget på hinanden, at det ikke kan betale sig at bruge ekstra penge på at udarbejde et familielån dokument.

Desværre har penge dog en tendens til at skabe spændinger mellem folk – og dette er måske især gældende for familier. For at undgå en masse potentielle misforståelser og problemer hen ad vejen, kan det altså godt betale sig at involvere en tredjepart – en låneudbyder – der kan tage sig af den praktiske side.

Så hvad er et familielån helt præcis?

Der findes mange forskellige måder som lånet kan udarbejdes på og der findes derfor ingen fast familielån skabelon da det i den grad afhænger af jeres ønsker og enkelte behov.

Under alle omstændigheder, kan et familielån dog beskrives som en låneaftale mellem to partner, hvor der næsten ikke er nogle renter eller omkostninger for modtageren. Af denne grund er det ofte et lån, som forældre optager til deres børn for at give dem en billigere mulighed for at låne penge. Når det så er sagt, er det også muligt at låne penge ud til både bekendte og venner, selvom at I ikke er relaterede.

Den klare fordel ved låntypen er selvfølgelig, at du i langt de fleste tilfælde optager et rentefrit familielån til personen du ønsker at låne penge ud til. Til modsætning for et almindeligt lån, får du også yderst favorable vilkår når du vælger et gældsbrev familielån. For det første stiller de fleste udbydere ikke nogle krav til hvor stort et lån, du kan optage til dit barn, hvilket giver dig en noget større frihed.

Hvad koster et familielån?

Til trods for at der stadig eksisterer familielån med rente og afdrag, er langt de fleste familielån i dag uden nogen som helst former for skatterelaterede konsekvenser for de involverede parter. Når det så er sagt, er det vigtigt at bære i sinde at det er et krav at låneaftalen indberettes til SKAT, og det er derfor vigtigt at have en advokat med ind over når det gælder familielån skat for at sikre at alt går rigtigt til.

Som med alle andre låntyper, skal lånet selvfølgelig også betales tilbage igen. Det betyder at familielån ved død ikke forsvinder ud i den blå luft. Derimod vil det resterende lånebeløb der endnu ikke er indfriet blive opkrævet, hvis du og din partner skulle gå bort. Medmindre at du/I derfor har en anden opsparing eller værdigenstande der kan gå ind at dække det skyldige beløb, kan jeres børn altså komme til at hægte for gælden. Dette er vigtigt at bære i sinde inden at I optager et familielån gældsbrev fra den ene dag til den anden.

Familielån regler

Før at du kan gå ud at optage et familielån – hvad enten det skal bruges til dine børn eller en nær ven – er der som regel visse krav du først og fremmest skal overholde, før at lånet kan bevilliges. Under alle omstændigheder vil du nok opleve at din ansøgning om et lån er en hel del stærkere hvis du ansøger med en anden medsøgende.

Da der ofte er tale om forholdsvis små beløb når det gælder familielån og der ofte er tale om et familielån dokument gratis, stilles der som regel ikke nogle deciderede krav til dig og din partner udover at I selvfølgelig skal have en sund økonomi. Som med alle andre låntyper i dag, er det ikke muligt at optage et lån hvis du er registreret i RKI. Derudover kan du også komme ud for at det med sandsynlighed ikke er muligt at bevillige dine børn et lån, hvis de er registrerede i registret.

Til trods for at de enkelte lånevilkår kan variere en smule alt afhængig af hvilket type familielån der er tale om og hvilken udbyder du vælger, kan du dog som hovedregel altid gå ud fra at du skal forholde dig til følgende punkter:

  • Du giver din accept til at lånet kan opsiges fra den ene dag til den anden efter aftale med långiveren. Hele låneaftalen vil blive annulleret og det skyldige beløb skal betales tilbage. Det er udelukkende dig og ikke personen du har bevilliget lånet, der kan annullere aftalen.
  • Et gældsbrev skal udarbejdes og underskrives. Dette gøres ved hjælp af en advokat, som samtidig kan sikre at alt går rigtigt til. Først når denne er underskrevet af alle involverede partner, kan aftalen betragtes som gældende.
  • Lånet skal indberettes til SKAT. Dette er igen et punkt som din advokat vil kunne være behjælpelig med, og dette er et vigtigt trin at have på plads for at sikre, at alt går rigtigt til.

Hvordan udarbejdes et familielån?

Et familielån kan ved første øjekast virke en smule mere kompliceret end et almindeligt lån du optager i banken eller hos en anden udbyder. Det skyldes for det første at der er tale om et lån hvor der er flere parter involveret og der er mere der skal tages hensyn til – herunder også alle involverede parters skatteforhold.

I dag findes der et væld af forskellige skabeloner der giver eksempler på hvordan et familielån dokument kan udarbejdes. Du kan med fordel for eksempel se bordet nedenfor hvor vi har udarbejdet en oversigt der beskriver, hvordan du bedst bærer dig an med at komme i gang med at optage et familielån. Husk altid at have både bank og advokat med inden over, så du sikrer, at alt forløber sig så smurt som muligt.