Gæld kan være vidt forskelligt

I dag er gæld ikke bare længere gæld, og vidste du, at der findes to måder man kan vurdere, om ens gæld er dårlig eller god? Først og fremmest skal du naturligvis kigge på hvor høj renten på dit lån er, om der er tale om en fast eller variabel rente, og om du modtager bøder for at betale for sent. Disse faktorer er dog slet ikke så vigtige. Den vigtigste og afgørende faktor er nemlig hvordan du faktisk ender med at bruge pengene. Vi har her samlet et par forskellige slags gæld – vi vil først starte med den bedste type og arbejder os ned.

Hvis du låner til noget produktivt

En god type gæld kan være et lån som du har optaget for at købe noget produktivt og som i sidste ende vil være en investering. Hvis du for eksempel er selvstændig og arbejder fra din bærbar som lige er brudt ned, kan et godt lån betragte som et lån du optager, for at købe en ny bærbar. Hvis du ejer en butik og optager et lån til at opgradere noget af dit inventar, kan dette også betragtes som en god gæld. Da studielån er billige i Danmark og du ikke skal betale dem tilbage før at du rent faktisk er færdig med din uddannelse, kan disse typer lån også betragtes som en god gæld – især hvis du er sikker på at få et job efter at du er færdig med din uddannelse og derved kan betale hele din gæld ud i ét hug fremfor at hænge på et lån i flere år.

Spørgsmålet som du bør stille dig før at du låner, er om det du investerer i, vil ende med at tjene dig flere penge i længden? Hvis ja, så er der altså tale om en god gæld som du ikke behøver at skamme dig over.

Noget som du reelt har råd til

Den næste type ’gode gæld’ på listen er noget som du har råd til, men måske ikke kan betale i et hug – her er et boliglån et perfekt eksempel, da der er rigtig mange mennesker som sagtens har råd til at afdrage på et boliglån hver måned, men de har måske ikke råd til at betale 2 millioner kroner i kontanter fra den ene dag til den anden. Man kan blive fristet til at tro, at en ejerbolig er en investering og måske hører hjemme i den tidligere kategori da en bolig kan gå hen at tjene dig penge i sidste ende. Desværre er det sådan at det kan være svært at sælge hus i Danmark, og medmindre at du aktivt tjener penge på dit hjem, for eksempel ved at leje et værelse ud, passer den altså i stedet ind i denne kategori.
Dog kan andre små gældsposter også passe ind her, især hvis der for eksempel er tale om en ung studerende som prøver at etablere en kreditvurdering. Det kan være lidt af en ond cirkel at være ung, da man kan være ude for, at rigtig mange låneudbydere og banker ikke har lyst til at låne en hverken penge eller et kreditkort, og det kan derfor være svært at få en kreditrapport etableret. Ved at finde en udbyder som specialiserer sig i små lån til unge mennesker, kan man altså på denne måde få forhøjet sin kreditvurdering – så længe man altså er sikker på at man kan betale lånet tilbage til tiden!

Noget som du kæmper med at få råd til

For langt de fleste personer i dag, kan en bil passe ind i denne kategori. Hvis man ikke har adgang til offentlige transportmidler og hvis der er for langt til arbejdet til at man kan gå, hvad gør man så? I så fald kan man blive nødt til at gå ud og optage et lån 30 dage til udbetalingen på en bil. Hvad mange dog hurtigt glemmer er, at bilen også koster i det daglige – både i benzin, forsikringer og når køretøjet skal til syn. Hvis du optager et lån til noget som du knap nok har råd til, kan du ende i store økonomiske vanskeligheder hurtigere end du tror. Du kan også blive fristet til at optage andre unødvendige lån i fremtiden fordi at du måske har fundet ud af, at det er nemt og bekvemt at optage lån i Danmark – dette kan desværre udvikle sig til en dårlig vane.

Noget du ikke behøver

Der er ingen grund til at lave en lang liste over forskellige ting som vi ved at vi reelt ikke har brug for – denne liste kan desuden også variere meget fra person til person. Selvom at det er rigtigt at låneudbyderne tjener på at lokke nye kunder til med lånetilbud der lyder alt for fristende at takke nej til, så er det i sidste ende dit ansvar at du ikke optager et totalt unødvendigt lån til ting som du reelt alligevel ikke har brug for.

Det er selvfølgelig udbyderens job at sørge for, at der kommer nye kunder i butikken – og derfor reklamerer de ofte for, at du kan bruge pengene som du vil, hvilket også er tilfældet – en udbyder blander sig nemlig ikke i hvad pengene skal bruges til. De tjekker blot om du har en økonomi der kan bære at optage lånet, og hvis de mener at du har råd til et lån, kan du frit få penge ind på kontoen få minutter. Dette fungerer måske fint som en førstegangsløsning, men problemet er, at det hurtigt kan blive fristende at optage lån nummer to – og så begynder det at blive en dårlig vane som man måske ender med at blive afhængig af, fordi man ikke kan få økonomien til at hænge sammen fordi at man nu afhænger af at kunne optage lån til at dække de daglige omkostninger.

Vi mener ikke at lån er noget som fanden selv har skabt – men at de skal optages med ansvar og kun hvis du er sikker på at du har råd til at betale pengen tilbage igen.