Hvad er fastforrentede lån?

På det danske lånemarked i dag findes der ikke kun et væld af forskellige låntyper, men også begreber som du som låntager skal holde styr på. Måske vil du derfor før eller siden også støde på de såkaldte fastforrentet lån. Hvis du ikke aner hvad disse går ud på, er du langt fra den eneste – men det skal vi kigge nærmere på nedenfor.

Kort fortalt om et fastforrentet lån

Opdater du et fastforrentet andelsboliglån eller lignende boliglån, betyder det i bund og grund, at du ikke kommer til at støde på nogle grimme overraskelser. Dette er en stor fordel for mange, da vi på denne måde hverken skal bekymre os over om vores renter stiger eller falder. Med et fastforrentet lån rente, vil du altid få tilbudt den samme rente under hele lånets løbetid og denne kan altså under ingen omstændigheder hverken stige eller falde.

Lad os tage et eksempel. Hvis du for eksempel optager et 20 årigt fastforrentet lån med en rente på 12%, vil du under hele denne periode kun skulle betale denne procentsats tilbage som aftale. Dette giver dig naturligvis en form for sikkerhed, men dog er det også værd at nævne, at du ikke kommer til at kunne drage nytte af markedet, hvis renten for eksempel skulle falde. Dette er altså desværre en risiko som du må løbe.

Krav til dig

Som med alle andre låntyper i både banken og på nettet, vil udbyderen stille nogle krav til dig før at du kan komme i betragtning til et lån – uanset om der er tale om et realkreditlån med faste renter eller et lån med en variabel rente.

De enkelte vilkår kan variere drastisk og du vil opleve, at visse udbydere er villige til at bevillige dig højere lånebeløb end andre. Fælles for dem alle er dog, at du som hovedregel skal have styr på din økonomi og kunne bevise, at du reelt har råd til at optage et lån.

I dag er det ikke længere muligt at optage de såkaldte lån rki i Danmark og lånevirksomheden eller pengeinstituttet vil under alle omstændigheder gå ind at bekræfte din økonomi ved at foretage et kreditcheck af din situation. Dette giver sikkerhed for alle involverede parter, da du på denne måde ikke kommer til at optage et lån som du ikke har råd til.

Er en fast eller variabel rente det rette valg for dig?

Før at du kan gå ud at optage et 30 årigt fastforrentet lån, er det altså først og fremmest essentielt at du gør dig nogle tanker omkring, hvad der bedst kan betale sig for dig. Dette afhænger i den grad af hvordan du er som person og hvordan din økonomi ser ud. Nogle af os har det bedst med at vide, at den månedlige ydelse altid vil forblive den samme – hvorimod andre foretrækker chancen for, at renten kan falde, hvilket gør lånet billigere.

At vælge et lån med en variabel rente er naturligvis lidt af en chance. Denne rente kan nemlig ændre sig fra måned til måned under hele løbetiden. Under selve indfrielse af fastforrentet lån, skal du aldrig bekymre dig om svingninger og eventuelle stigninger. De fastforrentede lån anbefales altså især til dig der ønsker 100% økonomisk sikkerhed og som ikke ønsker overraskelser i budgettet.

Ulemper ved et fastforrentet obligationslån

Selvom at de fleste danskere i dag foretrækker sikkerheden ved at vide, at den månedlige ydelse forbliver den samme, er der selvfølgelig også den ulempe, at du kan ende med at gå glip af chancen for at få en bedre kurs. Selvom at det selvfølgelig ikke er nogen garanti, kan du næsten altid regne med, at renten før eller siden vil falde hvis du vælger en variabel rente. Det betyder, at du går glip af at spare penge.

Hvor meget du i sidste ende kunne have sparet, afhænger selvfølgelig af selve rentemarkedet. Selvom at du kan løbe ind i en god periode, er det naturligvis ikke sikkert at denne vil vare ved og før eller siden vil du sikkert opleve, at renten stiger igen.

Husk at sammenlign renter på forhånd

Når du vælger at optage et boliglån i form af et fastforrentet lån, er det selvfølgelig vigtigt at du giver dig tid til at undersøge de forskellige omkostninger involveret med at optage lånet. Da du kommer til at skulle betale den samme ydelse måned for måned under hele lånets løbetid, er det også nødvendigt at sætte dig ind i den aktuelle fastforrentet lån kurs for at danne dig et overordnet indtryk af, hvad du kommer til at betale for lånet.

Hvis du har en god kreditvurdering, styr på økonomien og har været eksisterende kunde hos samme bank gennem en længere periode, vil du sikkert opleve, at de er i stand til at give dig det bedste tilbud. Når det så er sagt, er dette ikke noget du bare kan forvente og du bør under alle omstændigheder sørge for at undersøge markedets renter på forhånd. Nogle gange kan det også bedre betale sig at vente en periode indtil at markedets renter falder igen.

Flere og flere pengeinstitutter er desuden villige til at bevillige dig et lån selvom at du allerede er kunde hos anden bank. Dette er derfor værd at undersøge inden at du booker et møde med din egen bankrådgiver.

Find det bedste lån med fast rente på nettet

Ønsker du ikke at optage et fastforrentet lån gennem din bank, er der heldigvis masser af muligheder for at finde et lige så billigt lån med fast rente online – så længe at du altså bare har økonomien i orden.

I dag er det ikke længere en udfordring at finde et billigt lån og mange udbydere tilbyder dig friheden til at låne til præcis det du har brug for nu og her, uanset om du ønsker en fast eller variabel rente. Ved at bruge en låneberegner der lader dig tilpasse de enkelte søgekriterier, kan du på bare få sekunder få præsenteret en komplet liste over relevante udbydere, hvor der er stor sandsynlighed for at din ansøgning godkendes med det samme.

Relaterede artikler