Sådan finder du et billigt lån

Synes du også det er svært at finde ud af hvordan du finder et lån der ikke er for dyrt, men som samtidig passer til det du skal bruge? Bare rolig. Du er ikke alene. Og med så mange forskellige udbydere på markedet, kan det ofte være lidt af en jungle at vide hvor man skal sætte sit kryds. Vi har her samlet et par forskellige tips, der fortæller hvad du skal passe på når du skal låne penge, hvordan du kan gøre det lettere – og hvad du skal passe på i processen. God fornøjelse!

Det skal du passe på

Noget af det vigtigste du skal være opmærksom på når du skal finde et lån, er hvad det reelt set koster at betale tilbage. Og når vi siger “reelt set”, så handler det om mere end bare renterne. Renter ved alle efterhånden hvad er, og her ved man som udgangspunkt også at man skal gå efter den lavest mulige rente (ellers bør man holde sig fra at låne penge til at starte med). Men noget mange måske ikke er klar over, er at der i mange tilfælde kan være tale om skjulte gebyrer og omkostninger i forbindelse med et lån. Ofte kan der løbe det der kaldes et stiftelsesgebyr på lånet. Det er kort og godt et oprettelsesgebyr, hvor du betaler for at få lånet til at starte med.

Dette kan ofte være på flere tusinde kroner. Det er ikke unormalt at et forbrugslån kan koste op imod 10.000 kroner at optage. Derfor er det vigtigt at man sørger for at holde styr på hvad stiftelsesomkostningen er for lige netop det lån du har i tankerne. For det kan hurtigt blive temmelig dyrt at låne 10.000, hvis det bliver fordoblet dagen efter.

En anden ting man skal være opmærksom på ved stiftelsesomkostningerne er, at de nogle gange lægges oven i hovedstolen. Det betyder, at hvis du låner 20.000 kroner, så bliver der eksempelvis lagt 5.000 på i renter. Nu skylder du i princippet 25.000 kroner, men får kun udbetalt de 20.000 til din konto. Det kan lyde ganske harmløst – og det er det for så vidt også. Men nogle gange kan man risikere at der også betales renter af dette. Det vil sige at du i realiteten betaler op imod 20% af de 5.000 kroner du har betalt i gebyrer – hvert år.

Forvirret? Bare rolig. Der er flere ting du skal være opmærksom på. Hos nogle instanser betaler du for at betale din regning. Det kan lyde underligt at man skal betale penge, for at få lov til at betale penge – men sådan er det ikke desto mindre rigtig mange steder. Og hvis vi lige tager hovedstolen med igen, som vi beskrev ovenfor, så vil det typisk betyde at dit lån bliver forlænget. Det er ret logisk. Hvis du regner med at betale 20.000 indenfor 60 måneder, så vil det jo givetvis tage længere tid at betale 25.000 – medmindre du hæver afdraget. Og hvis du så samtidig også betaler for betalingsgebyrer, så bliver det pludselig endnu dyrere at optage lånet.

Sådan slipper du for dyre fejl

Men hvordan sørger man så egentlig for at finde Danmarks billigste lån i 2018? Der er så mange forskellige udbydere, og så mange forskellige typer af lån, at det vil være umuligt at overskue dem alle. Og hvis man skal forestille sig at læse igennem alle de forskellige låns betingelser, så er der nok stor sandsynlighed for at du har nået at spare op til det du gerne vil låne penge til, før du finder ud af hvor du skal låne dem. Men heldigvis er der en anden mulighed – for lige så kompleks som låneverdenen efterhånden kan være, lige så simpel kan den også være. Og her hentyder vi til de mange forskellige hjemmesider der er tilgængelige, hvor man hurtigt og let kan få en detaljeret oversigt over hvilket lån der passer bedst til éns behov. Her sørger hjemmesiden simpelthen for at udregne hvad renten er, hvilke gebyrer der følger med lånet – ja kort og godt, så sørger denne slags sider for at regne ud, hvad det koster at optage lånet alt i alt – og så slipper du for det. De fungerer alle sammen forskelligt, og har hver deres unikke ting at slå på, men som udgangspunkt er de ret simple i deres opbygning. Du indtaster bare hvor meget du vil låne, og hvor meget du vil betale om måneden – eller hvor mange måneder du vil betale. Så finder beregneren simpelthen de tilbud der passer til de rammer du har sat, og her kan du hurtigt se en detaljeret oversigt over de forskellige lånudbydere der passer bedst til dig.

Du skal dog være opmærksom på hvilken side du bruger. Nogle kan være oprettet af lånevirksomhederne, og så kan man hurtigt konkludere at man måske ikke just får uvildig rådgivning – og andre kan være direkte fup og svindel, der bare forsøger at franarre dig dine oplysninger. Typisk vil disse sider bede dig om en eller anden form for personfølsomme data, i form af CPR-nummer, kortnummer eller registrerings- og kontonummer. Andre sælger oplysninger til lånevirksomheder, og dem kan du typisk spotte ved at de skal have navn, telefonnummer eller e-mail – eller i nogle tilfælde alle tre, og herefter får du typisk en masse forskellige henvendelser fra flere forskellige lånevirksomheder.

Som udgangspunkt så fungerer beregneren ved, at den regner nogle tal ud, baseret fra informationer fra lånevirksomhederne. Så de reelle beregnere som du kan stole på, vil som oftest ikke bede dig om oplysninger, da de for det første ikke er interesseret i at kontakte dig, og heller ikke interesseret i dit CPR-nummer, da det alligevel ikke er dem der udsteder lånet.

Derfor får du dette råd; lad være med at tro på alt hvad du ser på nettet. Nettet bugner af gode tilbud, og en masse gode hjælpeværktøjer der kan komme os alle sammen til gode – men der findes også nogle der vil andre det ondt, så derfor skal du altid have fornuften med dig.