Studielån

SU og studielån

Når man starter på et studie, er det ofte sådan, at man flytter hjemmefra og til en af de større byer som København, Århus eller Odense for at starte en ny tilværelse. For mange unge er det ikke kun begyndelsen på en rejse, der giver mere personlig frihed, men også økonomisk uafhængighed fra forældrene. Samtidig med det begynder mange omkostninger at stige. Det betyder, at man som ung skal til at have et bedre overblik over ens indkomst, omkostninger og overordnede økonomiske situation.

Man siger ofte, at mange unge bare lever af havregrød sidst på måneden, når de studerer – og det er egentlig også virkeligheden for mange unge derude. Første prioriteten for de fleste er studierne, da det er ens fremtid, det drejer sig om, men de fleste ser sig også nødsaget til at tage et job ved siden af for at kunne få tingene til at hænge bare tilnærmelsesvis sammen. Men selvom man måske har deltidsjob, så er det ikke altid helt nok.

studielån renteSom dansk studerende er man dog så heldig, at man får en lille smule hjælp. Det er nemlig sådan, at man som studerende kan få en ydelse, der kaldes Statens Uddannelsesstøtte, som de fleste egentlig bare omtaler som SU. Hvor meget ydelsen lyder på afhænger af flere ting, men ligegyldigt hvad, så er det noget, man kan være glad for, selvom beløbet måske ikke er det allerstørste.

Alt taget i betragtning, og selvom vi er heldige med SU’en, så er det bare ikke sikkert, at det altid er nok, da omkostninger for at bo, spise og leve simpelthen overgår indtægterne. Hvis det sker, så kan man tage det, der hedder et studielån, også kendt som SU-lån. Som navnet måske ret tydeligt viser, så er det er et lån eller en form for ekstra uddannelsesstøtte til studerende, der måske ellers ville sidde ekstra hårdt i det. En sådan form for lån til studerende, er noget, der styres af Styrelsen for Videregående Uddannelser, mens tilbagebetalingen i stedet bliver gjort gennem Statens Administration.

Der kan være mange både fordele og ulemper ved SU-lån, og her i artiklen gennemgår vi generel information, så du kan få et bedre overblik over, hvad studielån mere præcist er.

Hvorfor SU-lån?

Når man kigger på SU-lån eller rente på studielån, så er der ingen tvivl om, at dette er en de billigste lån, som man måske nogensinde ville kunne få. Hvis du sammenligner med andre populære låneformer, som fx forbrugslån eller kreditkortlån, så ser udgifterne ud til at være minimale.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi du låner pengene fra staten. Staten sikrer, at du ikke skal betale renter eller afdrag i den periode, du stadig er i gang med uddannelsen (det vil altså sige i den periode, hvor du stadig får udbetalt penge månedsvis). På den måde kan man sige, at tilbagebetalingen er på standby og først starter, når du afslutter din uddannelse. Du kan endda vente med helt op til et år, efter du har færdiggjort din uddannelse til, at du behøver at begynde at afbetale på lånet.

En af de andre fordele er, at du helt selv kan styre, hvor meget du vil låne hjemme online. Ved at logge ind på SU’s hjemmeside kan du se og styre dine låneperioder. Det vil i korte træk sige, at du kan vælge lånet til eller fravælge det i de perioder, hvor du har behov for det. Du behøver heller ikke at låne det fulde beløb hver måned, hvis du ikke mener, at det er nødvendigt. Vi anbefaler altid, at du virkelig laver en god plan for din økonomi, så du kun låner til det, som du rent faktisk har behov for. Også selvom lånebehov kan være forskellige! Men på den måde er det nemlig let at styre, og du føler, at du er i kontrol!

Hvor og hvem kan man søge om studielån?

Hvis du gerne vil søge om SU eller SU-lån, så skal du først gå ind på deres officielle hjemmeside kaldet minSU. Her kan du til- og fravælge låneperioder, og når dit lån er blevet godkendt, så får du besked igennem din e-Boks og/eller borger.dk. Der går som regel et par uger, inden beløbet bliver godkendt, men hvis du har spørgsmål til venteperioden, er det altid en god idé at ringe til deres telefoniske service. Husk desuden på, at når du bruger disse platforme, skal du selvfølgelig altid have dit digitale ID klar (nemID). For at kunne søge om SU-lånet skal du i første omgang være modtager af SU – og det vil altså sige, at du skal være under uddannelse.

Hvis du har været igennem proces første gang, så ved du, at man bliver godkendt for et år ad gangen. Når det første år er omme, vil du automatisk blive få et tilbud om, hvorvidt du er interesseret i at fortsætte med dette. Hvis du ikke ønsker at fortsætte, så behøver du selvfølgelig ikke at godkende låneplanen for det følgende år. Hvis du forsørger et barn under 18,der deler samme adresse som dig, så husk, at du har mulighed for at få ekstra supplerende SU!

Tilbagevirkende studielån

Hvis du starter ud med at fravælge studielån, så kan du sagtens skifte mening i løbet af året. Og det kan nogle gange være en rigtig god idé at vente.

Hvis du fx i løbet af august får en masse uventede udgifter, eller din ferie blev dyrere end du gik og troede, så har kan du gå ind og søge helt tilbage fra starten af året og dermed modtage mange måneders lån på én enkelt gang. Det er fx ikke uhørt, at studerende bruger dette trick, når de tager studielån ved udlandsophold!

I nyere tid har man faktisk også hørt om flere og flere unge, der har valgt at tage deres studielån og gemme pengene til senere eller efter uddannelse, hvor de i stedet kan investere dem i fx hus eller lejlighed. Det har endda også været banker, der direkte har opfordret til det, da det kan være langt den billigste måde at gøre det på. Mange kalder det Danmarks billigste lån, og mange bruger det også som forbrugslån, da det har ret gode lånevilkår med de nærmest forsvindende gebyrer, renter osv.

Rente ved studielån

Som vi nævnte tidligere, så er staten i første omgang til at understøtte, at du ikke behøver at betale renter på dit studielån i løbet af selve uddannelses- og låneperioden. Når du er færdig med din uddannelse, kan du sagtens gå i gang med at betale af på lånet lige med det samme – eller du kan vente i op til 1 år, før afbetalingen går automatisk i gang.

Renten vil afhænge af flere ting. Først og fremmest, så er Nationalbanken med til at fastsætte procentbeløbet for seks måneder ad gangen, og det betyder i praksis, at det er en variabel rente studielån. Det betyder også, at du har en forholdsvis lave rentesats i løbet af din uddannelse.

Fordele og ulemper ved studielån

Studielånets fordele

 • God løsning for studerende
 • Et af de billigste lån, du vil kunne finde på noget tidspunkt
 • Du vil være i stand til at kunne låne i op til 6 år
 • Du har kontrol over, hvor meget du låner hver eneste måned, og det er derfor ekstremt fleksibelt, og du kan holde gælden på et minimum
 • Du kan låne op til 6 år.
 • I det øjeblik du begynder at afdrage, er renterne på lånet fuldt fradragsberettiget. Dette betyder, at du ikke kommer til at betale så meget i ydelse, mens du afdrager på dit studielån.
 • Alle får tilbudt samme rente, ligegyldigt din tidligere finansielle situation, eller hvilken type lån, som du allerede har.

Studielånets ulemper

 • Det kræver selvdisciplin ikke at sætte sit forbrug op, og det kræver en god plan, som man måske har lagt i forvejen
 • Det kan være svært at forudsige, hvordan ens økonomiske situation vil være efter endt uddannelse, og det er derfor svært at spå om, hvorvidt det bliver nemt eller svært med tilbagebetaling.
  Som med alle andre lån, så kender man ikke den fremtidige studielån rente.

Restriktioner i forbindelse med studielån

Når du er under uddannelse og modtager SU og/eller SU-lån, så skal du være klar over, at det også kommer med nogle restriktioner på, hvor meget du kan få lov til at tjene oven i det beløb, som du modtager.

Denne restriktion eksistere, fordi det er er meningen, at du skal fokusere på din uddannelse, og SU’en er set som en støtte til dette. Det beløb, som du er tilladt at tjene, kaldes fribeløb.

I praksis betyder det, at der er et årligt beløb, som du ikke må tjene mere end fra alle typer af indtægter. Hvis du tjener for meget, så vil staten nemlig have bede dig om, at du skal betale dele eller, i værste fald, hele din støtte tilbage. Det kan også have en påvirkning på dit SU-lån, og hvor meget du har lov til at låne. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig rigtigt godt ind i reglerne, hvis du allerede nu har eller påtænker at tage et studiejob eller fritidsjob ved siden af de travle studier.

Se listen nedenfor, hvis du gerne vil have et bedre indblik i, hvad der kan menes med ”indkomst”. Det er dog altid dit eget ansvar at tjekke de gældende regler for din specifikke situation:

 • Studiejob/Fritidsjob/Fuldtidsarbejde.
 • Forskellige former for støtte fra staten, der ikke er relateret til din uddannelse, såsom dagpenge, sygepenge eller i forbindelse med arbejdsløshed og barsel
 • Hvis du har modtaget fx legater eller honorarer i forbindelse med din uddannelse eller udveksling i udlandet
 • Renter eller afkast i forbindelse med enten arv eller formue

Studielånets tilbagebetaling

Selvom renten er lav, og vilkårene for lånet er attraktive, så kommer der jo stadig en dag, hvor det skal betales tilbage, når uddannelsen er slut.

Staten tager selvfølgelig højde for, at du ikke nødvendigvis har et job fra den første dag, at du er færdiguddannet, og derfor kan der gå op til lidt mere end et år, før tilbagebetalingsprocessen begynder. Det kaldes også ”støtteår”. Derefter siger man, at hele lånebeløbet og de renter, der er opstået i forbindelse med dit studielån, skal betales tilbage over en periode på 15 år.

lån til studerendeNormalvis betaler man af månedsvis, men hvis du har lyst til at betale større beløb af ad gangen, så kan du sagtens gøre det også, og dermed måske formindske tilbagebetalingsperioden for studielån med flere år. Hvis du i stedet skulle blive syg, arbejdsløs, eller på anden vis kan have svært ved at betale beløbet tilbage, så er der også mulighed for enten at nedsætte beløbet, der skal betales tilbage eller sætte det helt på hold i en periode.

Du modtager digital post, når det er ved at være tid, at processen begynder. Du begynder med at betale renterne først, og du får derfor også rettigheden til et relativt stort rentefradrag. På den måde kan du stadig have lidt luft i din økonomi og føle, at den indkomst, som du nu tjener, stadig har været alt det hårde slid på studiet værd.

Ligesom med alle andre typer af lån, så er det super vigtigt, at du overholder låneaftalen, da det ellers kan få følger for din økonomi. Hvis du ikke overholder de regler, der er blevet opsat af SU, så opsiger de lånet og tvinger dig til at skulle betale det samlede beløb af på en og samme gang. Det kan føre til, at du ikke kan betale din gæld tilbage og dermed ende i RKI. Læs altid det med småt og sørg for, at du ikke lander i problemer. Hvis du har nogle spørgsmål, kan du altid ringe til deres kontor i åbningstiderne.

Har jeg noget alternativ til studielån?

Der kan være to typer situationer, hvor du har brug for andre lånetyper. Den første kan være, at selv SU og studielån ikke er nok til at dække omkostningerne i løbet af studietiden. Hvis det kan lade sig gøre at få et fritidsjob, vil det være en rigtig god idé, men hvis det ikke er muligt, så er der muligheder for at tage banklån eller andre billige lån på nettet. Det vigtigste er blot, at du har godt styr på din økonomi og lagt en god og sund plan, før du går videre.

For at finde ud af mere, så klik her.